top of page

TunnelbaneNettan: "Jag kommer aldrig vara någon som bara tittar på".

Vi är stolta över att presentera ännu en Vakta-ambassadör, Jeanette Höglund, också känd som TunnelbaneNettan. Jeanette är ett energiknippe med väldigt många järn i elden. Författare som snart släpper sin första bok, influencer med närmare 70 000 följare, utbildad behandlingspedagog, livvakt, ordningsvakt och känd från realitysåpan Tunnelbanan på Kanal 5. Men kanske allra mest uppskattad är hon för att hon har grundat den ideella föreningen “Vid din sida” som hjälper hemlösa pensionärer och som blivit en av Sveriges största folkrörelser.

Jeanette, du verkar ha hur mycket energi som helst – hur hinner du med allt?

Mycket tack vare alla underbara människor som jag har runt omkring mig. Under åren har jag lärt mig att delegera och att hitta personer som blir mina förlängda armar. Tex Camilla som sköter fritidsgården i Göteborg och Linn som gör motsvarande i Stockholm. Och min energi får jag av att ge tillbaka, framför till de äldre som inte har det så lätt i samhället. Problemen kan finnas både ur ett ekonomiskt perspektiv men också att man kanske hamnat lite utanför. Många äldre har till exempel inte ens att Bank-ID. Jag tänker ofta på att jag också kommer att bli gammal en dag och att mycket kan hända på vägen dit. Man kan bli väldigt ensam, få knagglig ekonomi….

Du blev känd som Tunnelbane-Nettan för svenska folket genom Tunnelbanan. Berätta lite om resan hit och inte minst ditt liv som ordningsvakt.

Intresset för säkerhet och att hjälpa andra började när jag var 16 och var nära på att bli våldtagen i tunnelbanan av fyra killar. Ingen runt omkring oss ingrep, bara tittade på. Jag kom undan med en hårsmån och bestämde mig då att jag aldrig skulle bli någon som bara tittade på.

När jag var 20 år började jag som arrestvakt på Norrmalms polisstation och arbetade extra som dörrvakt på Café Opera (tack vare en kvinnlig dörrvakt på Caféet som hette Haide som var så duktig och cool). Efter sju år vidareutbildade mig till livvakt vilket förde mig till USA i några år där jag fördjupade mig inom livvaktsyrket. Väl hemma i Sverige igen arbetade jag som dörrvakt på Café Opera, Spybar och Sturehof och 2007 började jag som ordningsvakt i tunnelbanan där jag något år senare blev TunnelbaneNettan med svenska folket i just tv-serien Tunnelbanan. När jag arbetar som ordningsvakt är jag serviceinriktad, jag sätter mig gärna ned och pratar med berusade och missbrukare. Det var just i tunnelbanan som idén föddes till ”Vid din sida” när jag träffade på en farbror mitt i natten som stod och grävde i papperskorgen. Och han var inte ensam, det fanns jättemånga pensionärer som levde i fattigdom och tom var uteliggare. Jag började samla in mat och kläder och ha soppkök varje onsdag och söndag, något som fortfarande har. Idag driver ”Vid din sida” två fritidsgårdar för hemlösa pensionärer, en i Stockholm, en i Göteborg och räknas som en av de största folkrörelserna i Sverige, med en Facebook-sida som har 130 000 följare och som når ut till över en miljon människor varje månad.


Hur ser du på klimatet på stan idag, hur har det förändrats sedan du började jobba som ordningsvakt?

Klimatet där ute är tyvärr hårdare än någonsin. Skjutningar är inget ovanligt längre och det är lätt att komma emellan och vara på fel plats vid fel tidpunkt. Jag är inte ute själv efter klockan 22.00.

Du är väldigt positiv inställd till Vakta, hur ser du på vår roll? Vem ska skaffa Vakta och varför?

Alla ska ha Vakta men eftersom jag ägnat stora delar av mitt liv åt att göra tjejer tryggare, bland annat genom att utbilda tjejer i självförsvar, så känns Vakta som en självklar livförsäkring att ha i mobilen för tjejer.


Boken är snart ute på hyllorna, vad heter den? Och har du något annat spännande på gång som du kan släppa här?

Det händer saker hela tiden vilket är fantastiskt kul. Förra veckan åt jag lunch i riksdagen och jag håller på för fullt med min bok som släpps i höst. Titeln är fortfarande hemlig men jag kan berätta att den kommer både som bok och som ljudbok och jag har redan idé om vem som ska läsa in den 😊

Comments


bottom of page