top of page

7 tips för att slippa bli rånad - intervju med Tom Schuterman, säkerhetsguru och årets Östermalmare

Uppdaterat: 25 mars 2022


I drygt 20 år har han vigt sitt liv för att göra Östermalm till en tryggare stadsdel. Nyligen har Tom Schuterman utsetts till ”Årets Östermalmare” för sina brottsförebyggande och brottsbekämpande åtgärder. Vi har samlat Toms bästa tips för att röra sig tryggare i en allt mer osäker stad.

Tom Schuterman driver säkerhetsföretaget Paratus Security, ett auktoriserat bevakningsföretag med ordningsvakter och över 40 utbildade och godkända Väktare. Verksamheten inkluderar bevakning, säkerhet och olika typer av trygghetsuppdrag för butiker, gallerior, bostadsföreningar och privat egendom.


En vanlig dag gör Tom och hans kollegor ungefär 1-5 ingripanden. Framför allt rör det sig om butiksstölder, men brott mot privat-personer har tyvärr ökat snabbt de sista åren.

– De mest förekommande brotten är alltjämt inbrott i bil och lägenheter, men personrån i form av klockrån och väpnade rån har ökat markant. Gällande brott mot barn och ungdomar är det inte längre bara mobiltelefoner, idag är det även rån av kläder och i synnerhet dyra skor och jackor som är vanliga. Det förekommer dessutom även barn som rånar barn.



Här är Toms 7 bästa tips på hur du håller dig säker när du är ute och rör dig på stan


1. Var alltid uppmärksam på din omgivning. Gå till exempel inte med musik i hörlurarna och med näsan i mobilen, i synnerhet på kvällstid – Då du inte blir uppmärksam på vad som händer och sker omkring dig.


2. Var hellre för försiktig, ta det säkra valet om du känner dig utsatt. Det är betydligt bättre att ta den där omvägen än att chansa på genvägen och ha gärna en vän eller förälder uppkopplad i mobilen.

3. Drick måttligt - berusade personer löper mycket större risk att utsättas för brottslighet.

4. Ha sällskap. De flesta övergrepp mot kvinnor begås där det finns få människor i närheten. En park eller kyrkogård är klassiska marker för överfall.

5. Gå inte på skymda platser, parker eller parkeringar med dålig belysning.

Välj vägar/gångvägar med belysning.

6. Ha mobilen nära tillhands så att du kan larma, antingen genom att ringa eller genom smarttelefonernas larmfunktion eller att du har någon uppkopplad i mobilen när du känner dig otrygg.

7. Välj rätt transportmedel. Åk aldrig svarttaxi, där är övergrepp och våld förekommande dagligen. Beställ ett etablerat taxiföretag via en växel där du meddelar din plats. Betala alltid med kort. Tacka nej till en framvinkad eller beställd taxi om du blir misstänksam mot föraren av någon anledning. Lifta inte. När du åker buss eller tåg, sätt dig så nära föraren du kan eller bredvid några där du känner dig trygg. I första vagnen på ett tunnelbanetåg/spårvagn kan du lätt fånga förarens uppmärksamhet. Om du tycker det är obehagligt att vänta vid tunnelbaneperrongen så kan du stå vid spärren, om det finns personal där.



bottom of page